Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Liukasta laskiaissunnuntaita!

Viime torstaina pidimme Salpausselän Koirankasvattajat ry:n järjestämänä kasvattajaillan Lahdessa ja eläinlääkäri Anne Kolsi Päijät-Hämeen Eläinlääkäriasemalta luennoi nartun lisääntymisasioista runsaalle 30 hengen kuulijajoukolle. Saimme aikaan mahtavat pohdinnat sekä keskustelut monenkin rodun uhkana olevasta geenipoolin kaventumisesta ja kasvattajien pitää miettiä monenlaista asiaa jalostusvalintoja tehdessään. Pelkkä koiranetin tutkiminen ei riitä vaan on tunnettava sukutaulun koirat rasitteineen ja huomioitava muutkin asiat kuin koiranettiin merkityt. Eikä se tutkiminen saa rajoittua vain niihin jalostusyksilöihin. Onko suvussa lisääntymis- tai hoivavietin vähentymistä, ongelmia synnytyksissä, luonteessa, rakenteessa tai vaikkapa karvanlaadussa, kives- tai hammaspuutoksia, purentavikaa, autoimmuunisairauksia ja ovatko pentuekoot tai koirien eliniät normaaleja. Koiranetissä näkymättömät asiat ovat vaan välillä kovinkin vaikeaa saada tietoon ja avoimuutta kaivataan. Toisaalta tuntuu yhä edelleen olevan vallalla käsitys, että mitä ei ole tutkittu, niin sitä ei ole olemassakaan. Sellainen ajattelutapa on kovin lyhytnäköistä. Rotua on katsottava kokonaisuuden kannalta, jottei vahingollisia pullonkauloja pääse syntymään vain kapeasti rodun yksilöitä käytettäessä, sillä elinvoimaa on tärkeää pitää yllä välttäen geenipoolin kaventumista valitsemalla jalostusyksilöt mahdollisimman laajasta otannasta monen mietteen mukaan. Täydellistä koiraa ei ole olemassa ja jokaisessa yhdistelmässä on riskinsä. Mikään koira ei ole yksin vaan siihen on kertynyt monesta koirasta geenejä ja jokainen yksilö menee lopulta samoihin koiriin, kun sukutauluja aikansa taaksepäin selaa. Jotain toista asiaa varomalla voi saada sekaan jotain toista harmillista. Ensi viikonloppuna on luvassa Sukoka ry:n järjestämät kasvattajapäivät Tuusulassa ja tiedän tulevan jälleen antoisaa ajatuksen avarrusta moneen pohdintaan. Suosittelen jokaiselle tapaamisia kasvotusten muitten harrastajien kanssa (harrastipa mitä vain), sillä pelkkä itsekseen luettu materiaali ei vastaa milloinkaan keskusteluja.

Tänään on luvassa mukavat ulkoilukelit, jos vaan olympialaisten seuraamiselta malttaa lähteä ulkoilemaan. Mukavaa laskiais- ja ystävänpäiväviikkoa!

Akan juoksu on päättynyt, mutta juoksenteleepa tuo muuten oikein napakasti joka paikassa ja hauska otus on, kuvat siitä Jokerin kanssaMuistoihin tallentuu myös Kelmin MessariDiplomi - onnea Jaana ja Seppo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oulu, Helsinki ja Tallinna

Viikonlopun aikana oli monenlaista tapahtumaa!  Me lähdimme keskiviikkoaamuna Tallinnaan olutjuhlille, Öllesummeriin neljäksi illaksi ja pe...