Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Kouvola LT, Raisio KR, Riksu-Agi ja J-pentupäivää!

Lauantai olikin tapahtumarikas päivä! Keli oli kovin sateinen, mutta mukavia muistoja pistän kansiin nyt ja ensimmäisenä paljon onnea sekä kiitokset Annalle! Raappavuoren Hasardi, Väpä kävi luonnetestissä Kouvolassa ja pokkasi hyvät pisteet - 116 p (aika tyypilliset snautserille) sekä merkinnän laukausvarma, joka ei aina niinkään varmaa snautserille valitettavasti ole. Tuomareina olivat Lea Yli-Suvanto ja Jorma Lankinen. Tässä iloinen Väpä testin jälkeen ja kaikki viralliset tulokset ovat aina luettavissa KoiraNetissä (kylläkin viiveellä!), mutta siihen kannattaa tutustua!


Lauantaina pyörähti Raappavuoren Intuitio kehässä Raision Elonäyttelyn kaikkien rotujen näyttelyssä, kiitos Pia ja Outi. Tuomari Goran Gladic Serbiasta tuumasi nuoresta neitosesta näin: 11 kk, hyvä tyyppi. Rodunomainen pää. Oikea purenta. Kauniit silmät. Hyväasentoiset korvat ja häntä. Hyvä koko ja mittasuhteet. Laadukas turkki. Erinomaiset liikkeet. JUN ERI, JUK2, SA

Raappavuoren Geologi oli liidellyt mukavin menoin Riihimäellä agilitykisoissa (kilpailee siis vaativassa maxi3-luokassa!) enkä niitä tuloksia vieläkään oikein tajua, mutta hienosti olivat radat kuuleman mukaan sujuneet - hyvä Mia ja Masi!

Meillä puolestaan vietettiin J-pentujen tapaamispäivää vesisateessa. Olin tilannut upean aurinkoisen päivän ja jätin varuiksi pyykitkin sisälle kuivumaan. Tiedättehän, ettei silloin sada, kun pyykit jätetään sisälle? Mutta pistäpä pihalle, niin taatusti sataa. No tällä kertaa se temppu ei onnistunut. Tapaamispäivää vietimme siis osin ulkona kastuen ja välillä sisällä kuivatellen. Pentujoukosta vain kaksi pulahti toviksi altaaseen vilvoittelemaan ja jokainenhan niistä pyyhälsi märkänä ihanasta kesäisestä kelistä johtuen, joten ne pulahtaneetkaan eivät silleen erityisesti erottuneet joukosta. Lämmin kiitos kaikille kasvattiemme omistajille! Kaikilla pennuillamme on mainiot kodit ja erinomaiset ohjaajat jokapäiväiseen menoon. Kuvasarja jäi valitettavasti tähän, sillä vettä ja vauhtia oli vähän liikaa, mutta näistä kakaroista tulemme kuulemaan vielä ja loppuun pistin vähän sitä kasvamisen vaikeutta visioksi tulevaan, sillä vaikka nyt ovat vielä suloisia kakaroita, niin mutkamäkiä on luvassa!Ihan jokaiselle koiranomistajalle: Kaikki on mahdollista eikä koskaan ole liian myöhäistä korjata asioita. Nauttikaa yhteisestä tekemisestä ja se on ihan sama, mitä touhuatte, kunhan se vaan molemmille on mukavaa. Aina on mukavampaa koulutetun koiran kanssa kulkea kuin kouluttamattoman, joten panostakaa kunnolliseen tapakoulutukseen. Älkää vaatiko sellaista, mitä ette ole opettaneet. Välillä on ihan hyvä molempien tuijotella vaikka maisemia ulkoilun lomassa ja tuumia toisenlaista tekniikkaa koulutukseen, jos jokin ei meinaa ottaa onnistuakseen.

Lehmänhermot! Joskus on hyvä katsoa asioita toisenlaisesta vinkkelistä, kurkistaa peiliin tai pistää huolellisesti mietintämyssy päähän. Me olemme vaativia härdellimme toimivuudesta niin sisällä kuin muuallakin kulkiessa ja harmoniaa toivon joka tupaan - silloin on kaikilla hyvä elää joka hetkessä, kun käytöstavat löytyvät jokaiselta.5 - 6 kuukauden ikä - LAUMAN JÄRJESTÄYTYMINEN
- tähän asti koira on selvittänyt mainiosti, miten perhe toimii ja kuka on se varsinainen pomo  
- tekemisen tarve kasvaa, nuori koira myös kokeilee rajojaan!
Hampaiden vaihtuminen lisää puremistarvetta. Tarkasta hampaat, kynnet ja korvat säännöllisesti. Seuraa maitohampaiden irtoamista, koiralla pysyvät hampaat nousevat 4 - 7 kuukauden iässä. Joskus kulmahampaiden irtoamista täytyy eläinlääkärin auttaa (snautserilla yleensä ei!). Hampaiden vaihtuessa puruluut ja varovaiset vetämisleikit ovat tärkeitä.
6-7 kuukauden iässä pentu on yleensä hyvin "taipuisa" ja oppii nopeasti, se hakee kovasti hyväksyntää ja on alistuvaisempi. Kasvata pentua kehumalla.
7-12 kk murrosikää ja yksilöittäin menee nämäkin tyrskyt
- koira tulee sukukypsäksi 7 – 15 kk ikäisenä
- toiset koirat alkavat kiinnostaa yhä enemmän, tärkeää säilyttää kontakti koiraan
- ennen sukukypsyyden saavuttamista koiralla eräänlainen puberteettivaihe, jolloin lähes kaikki aiemmin opittu voi häipyä kun koira on käynnistyvän hormoonitoiminnan sekoittama – ymmärrettävä tilanne ja antaa koiran kypsyä!!! Älä vaadi mitään, mitä ei ole opetettu!
- sekä nartut että urokset saavuttavat fyysisen sukukypsyyden, ja vaihetta voi verrata psyykkisesti puberteetti-ikään ihmisellä. Kaikki aiemmin opittu voi hetkeksi häipyä, ja pentu on herkkä ärsyyntymään. Mitä kovemmat otteet "johtajalla" on sitä kovemmin pentu vastaa! Kun hormonimyrsky pennulla on ohi, pentu tasaantuu ja sitä voi alkaa kutsua aikuiseksi. Nartuilla tämä vaihe tasaantuu yleensä ensimmäiseen kiimaan, mutta toisen jälkeen oikeasti vasta on tasainen. Uroksella tilanne on tasaantunut yleensä 18 kk:n ikään mennessä, usein menee kyllä 24 kk 
MUISTAKAA, että yksilöitä ovat kaikki - ei voi verrata edes sisareen!
Riipppuu myös paljon omistajasta, tekemisistä, ympäristöstä jne.Värikylläistä loppukesää ja kurssitarjontaa tutkimaan - aina kannattaa oppia jotain uutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luustotuloksia, silmäpeilausta, Tuomarinkylän KV ja menoa!

Raappavuoren Mieliharmi kävi torstaina luustokuvissa ja jo perjantaina Suomen Kennelliitto lausui kuvat: lonkat B/B, kyynärät 0/0, olkanivel...