Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

perjantai 9. kesäkuuta 2017

Paljon onnea D-pennuille ja K-pentue on nyt virallinen!

Huomenna D-pentueemme täyttää 9 vuotta ja paljon onnittelurapsutuksia Sentille, Veeralle, Reetille, Döpille, Onnille, Ransulle, Remulle, Ricolle ja Ukolle sekä lämmin kiitos omistajaperheille!


FI MVA Raappavuoren Diureetti, Reeti

Pennut saavuttavat tänään seitsemän viikon iän ja ennakkotiedoista poiketen pääsivät heti aamusta synttärireissulle Lahteen. Alunperin tämä reissu piti tehdä vasta maanantaina, mutta muutin mieltäni. Päijät-Hämeen Eläinlääkäriasemalla eläinlääkäri Anne Kolsi tarkasti ja sirutti pennut todeten niitten tämänhetkisen terveydentilan olevan täydellisen tervettä eli pennuilla ei ollut kliinisiä sairauksia ja niitten silmät, korvat, sydämet, verenkiertoelimet, ihot, karvapeitteet, luustot, hampaat, purennat, sukupuolielimet, virtsatiet sekä urosten pallit ihan koko yleisvaikutelmaa myöten ovat kunnossa. Pennut käyttäytyivät hyvin, sillä olivat väsyneitä rallateltuaan ulkona ennen automatkaa, joka sujui mainiosti ilman pahoinvointia tai äänekästä protestointia


Toinenkin poikkeus ennakkotietoihin. Komeetan kirjanimeksi tuli lopulta Kiinnipito, sillä se nimiehdotus sai suurta suosiota, kun tätä oli ehdotettu facebookkini sivuilla ja itsekin tykästyimme nimeen, "ei nimi miestä pahenna, jollei mies nimeä!" Nyt pennut ovat täysin virallisia ja vaaleansinipantaisesta tuli Kehveli, tummansinipantaisesta Kiinnipito, vihreästä Könsikäs, punaisesta Karuakka, keltaisesta Kimurantti, oranssista Kommervenkki, lilasta Kuperkeikka ja pinkistä Känkkäränkkä.

Koiranpennun kehityksestä vähän muistutusta: Koiran elämän ratkaisevin kausi eli leimautumiskausi alkaa noin kolmen viikon iässä ja jatkuu noin 12 viikon ikään sakka. Tänä aikana kokemiaan ja oppimiaan asioita koira ei unohta ja ne heijastuvat sen käyttäytymiseen koko sen loppuelämän ajan. Leimautumiskauden alussa pentu tottuu ympäristöönsä, emäänsä, sisaruksiin, ihmisiin, ääniin jne. Tätä kautta pidetään yhtenä tärkeimmistä psyykkisen kehityksen kannalta. Meidän varsinainen työmme täällä pentulauman kanssa alkaa olla hiljalleen loppusuoralla ja muovailtavina tapauksina jokainen lähtee maailmaa valloittamaan kasvaen oman perheensä parhaimmaksi karvaiseksi kaveriksi. Tukena ja apuna tulemme aina olemaan sekä uutisia jatkossa kuulemaan, tietysti naamatustenkin tapaamaan!
Omissa kodeissaan alkaa samantein nopean oppimisen kausi. Koira oppii ja ottaa vastaan enemmän kuin koko elämänsä aikana yhteensä. Tässä iässä pentu oppii ymmärtämään käskyjä ja puhetta, joten tehkää sanastoa selväksi puhuen pennulle selkein sanoin. Pentu oppii nyt myös kiellot ja alistuu niitä noudattamaan. Sosiaalistumisen kaudella, noin 8-16 viikon iässä pennun tulisi päästä tutustumaan mahdollisimman paljon erilaisiin ympäristöihin, ihmisiin, koiriin jne. Pennun kasvaessa kohti aikuisuutta koiran tulee nähdä sekä hyväksyä kaikenlaisia ihmisiä ja koiria. Tässä iässä tapahtuneet asiat koira muistaa lopun ikäänsä, joten runsaista kokemuksista huolimatta sitä pitäisi kuitenkin suojella järkyttäviltä kokemuksilta (mm. vihaiset koirat ja ihmiset).
Arvojärjestyksen muotoutumiskausi osuu suunnilleen 13 – 17 viikon ikään eli pentu oppii tietämään paikkansa tässä vaiheessa. Tai ainakin sen pitäisi. Käyttäytykää johdonmukaisesti ja sallikaa sille vain se, minkä sallitte sitten aikuisenakin. Pentu tarkkailee heti ensimmäisestä päivästä lähtein oman perheensä jäsenten keskinäisiä suhteita oppien puolen vuoden ikään mennessä tietämään, kuka on tiukka tai ketä voi vedättää. Koira on pyrkyri ja tykkää, että sitä palvellaan, joten seuratkaa omaa käyttäytymistänne. Itse pidän palvelevista koirista enemmän kuin palveltavista. Pentu oppii koko ajan kaikesta toiminnasta, ei vain koulutushetkistä.
Noin 5-6 kuukauden ikäisenä pentu on yleensä alistuvaisempi kuin aikaisemmin. Kaikenlainen puuhailu ihmisten kanssa tuottaa sille mielihyvää. Tässä ikävaiheessa pentu oppii parhaiten yhteistyötä vaativia taitoja ja tällä kaudella pennulle pitäisi uhrata mahdollisimman paljon aikaa, koska tämä kausi on pennun psyykkisen kehityksen kannalta hyvin tärkeä. Jokainen positiivinen kokemus on erittäin tärkeä jatkoa ajatellen eikä matka aikuisuuteen ole nopea vaikka pentu rungoltaan jo aikuiselta näyttäisikin. Älä koskaan vaadi koiralta sellaista, mitä et ole sille opettanut!


Tätä ja huomista päivää juhlitaan koirien osalta matolääkkein, itse herkuttelemme muilla eväillä ja ihanaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paljon onnea 2-vuotiaille ja kahden sertin reissu Valgaan!

Paljon onnittelurapsutuksia huomenna 2 vuotta täyttäville Artulle, Billylle, Kurkolle, Laikalle, Okolle, Hetalle, Stellalle ja meidän Ässäll...