Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

torstai 26. joulukuuta 2013

Tapaninpäivän terveiset!

Lämpimät kiitokset ihanista joulumuistamisista! TapaninAamun sininen hetki - Rämä, Hertta, Reeti ja Sökö



Meillä on joulunpyhät vietetty perhepiirin, ystävien ja runsaan lemmikkilauman kesken - ulkoilua, syömistä, löhöilyä, saunomista ja erinomaista seuraa. Hauskaa on ollut ja eipä ollut pukillakaan lahjoista runsaudenpulaa, sillä pakettimäärästä päätellen kiltisti on perheemme (minäkin) taas vuoden viettänyt. Tiesinhän minä sen!

Joulukuusemme koristelut tänä vuonna (kuusi on ollut jo sama 20 vuotta), Sökö sohvatuolilla


Tapaninpäivän kunniaksi tuli ulkoilutettua kameraa, kun ei satanut. Ei nuo kovin kummoisia kuvia ole, mutta kuvista huomaa, että rapa on roiskunut eikä Rämä ulkoile vieläkään ihan irralleen, kun aika anteliaalla päällä on ja tyttöjumppaa Sökön kanssa kovasti harrastavat. Tuhnuisissa keleissä pyhiä vietetään, nytkin mittarissa +6 astetta, ei sada, mutta kovin hämäräistä ja sumuista. No eipähän lenkkeillessä tarvinnut IceBugeja ulkoiluttaa tai autoillessa liukkaasta kelistä lainkaan harmia, mutta lasinpesunestettä kuluu...








Lähdössä ollaan Tapaninpäiväajeluille, illalla olisi kutsu ystävien kera Tapanintansseihinkin... Taidetaan kutsu kuitenkin laistaa, kun sattuu niin monenlaista menoa päällekkäin eikä tuo kroppakaan niin ryttyytyskunnossa ole. Laistaako vai ei? Mietintämyssyssä nyt vielä ja kehoa kuunnellen.

Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on joulunseudun kirkkopyhä, ensimmäisen marttyyri Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä. Tapaninpäivä, 26. joulukuuta on aina ollut myös hevosten ja hevosmiesten päivä. Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu, mieluiten hevosella. Hevosia opetettiin juoksemaan ja ajeltiin kylillä hupailemassa. Iloiset rekiretket tehtiin joukolla ja joulun hiljaisen hartaan tunnelman jälkeen nuoriso ja vanhempikin väki huristeli innoissaan kylänraitteja. Myös tapaninkulkueita, laulajia, jouluämmiä ja -äijiä liikkui eri puolilla kyliä. Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen varrella nuoret miehet vierailivat tapanina tyttöjen luona ja pyysivät "sylin tapaninlankaa". Mieluisille pojille tytöt antoivat pitkän säikeen kehräämäänsä rihmaa tai lankakerän. Pojat kiinnittivät langat lakkiinsa ja näin selvisi, kuka oli pidetyin ja kenestä kukaties tulisi pätevin emäntä. Tapaninpäivä oli myös entisaikaan suosittu hääpäivä. Paikoin pariskuntia, joulunaittilaita vihittiin tapanina enemmän kuin minään muuna aikana. Aamuvarhaisella käytiin laittamasssa naapurin sauna lämpiämään, mutta naista ei saanut kohdata ensimmäiseksi. Nykyperinnettä ovat muun muassa tapanintanssit tanssiravintoloissa ja muissa tanssipaikoissa. (Wikipedia)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rauhallista joulunaikaa ja monenlaista taikaa!

Rauhallista joulunodotusta jokaiselle 💖 Joulu tulla jollottaa, joulupuuron porinassa, hyvän mielen hyrinässä, piparkakku kainalossa, kahvip...