Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

perjantai 26. joulukuuta 2014

Terveiset Tapaninpäivänä!

Lämmin kiitos kaikille joulumuistamisista! Jouluaattoa vietettiin ihanassa seurassa, lahjoja tuli paljon ja mahanahat ovat venyneet runsaista pöydänantimista sekä suklaakohvehteista (onneksi välipäivät saa viettää verkkareissa!). Vilinää ja vilskettä riitti tyttökvartetin, Hirmun ja kyyhkyjen sekä iloisten ihmisten ansiosta - Allukin lennähti kuuseen ja meillähän ei sattuneesta syystä kynttilöitä kovin usein sisällä sytytellä, kun en roihuavaa siivekästä välitä nähdä. Sen verran jouluhämärää tuvassa kuitenkin pidettiin, etten kuvannut otusten ilakointia, eikä nuo paikallaankaan olisi pysyneet...

Allu kuusessa Sökön ihmetellessä ja Rauha seuraa hommaa häkin päältä

Kuusi ei ole kaatunut vielä kertaakaan ja näin lumisissa maisemissa ulkoiltiin joulupäivänä, pakkasta 12 astetta, viimaa ja hentoista lumisadetta (Hertalla oranssi loimi, Reetillä ruutuloimi ja Sökö sekä Jokeri ilman vaatteita)










7-kuinen seuraa tarkasti MummoKoiran otteita pajunkarsinnassa


Tänään onkin paljon lauhempi talvinen keli ja luvassa ulkoiluja sekä tapaninajeluja. Hauskaa Tapaninpäivää!

Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on joulunseudun kirkkopyhä, ensimmäisen marttyyri Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä. Tapaninpäivä, 26. joulukuuta on aina ollut myös hevosten ja hevosmiesten päivä. 

Tapanin päivä Suomessa: Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu, mieluiten hevosella. Hevosia opetettiin juoksemaan ja ajeltiin kylillä hupailemassa. Iloiset rekiretket tehtiin joukolla ja joulun hiljaisen tunnelma jälkeen nuoriso ja vanhempikin väki huristeli innoissaan kylänraitteja. Myös tapaninkulkueita, laulajia, jouluämmiä ja -äijiä liikkui eri puolilla kyliä. Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen varrella nuoret miehet vierailivat tapanina tyttöjen luona ja pyysivät "sylin tapaninlankaa". Mieluisille pojille tytöt antoivat säikeen kehräämäänsä rihmaa tai lankakerän. Pojat kiinnittivät langat takkiinsa ja näin selvisi, kuka oli pidetyin ja kenestä kukaties tulisi pätevin emäntä. Tapaninpäivä oli myös entisaikaan suosittu hääpäivä. Paikoin pariskuntia, joulunaittilaita vihittiin tapanina enemmän kuin minään muuna aikana. Aamuvarhaisella käytiin laittamassa naapurin sauna lämpiämään, mutta naista ei saanut kohdata ensimmäiseksi. Nykyperinnettä ovat mm. tapanintanssit tanssiravintolassa ja muissa tanssipaikoissa. (Wikipedia)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Seinäjoen KV-näyttely!

Raappavuoren Latausvirta kurvasi tänään Seinäjoen kansainvälisessä koiranäyttelyssä, jossa tuomari Maija Lehtonen arvosteli 25 ps-snautseria...