Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Sunnuntaipäivän mietteitä kuvin

Pennut kasvavat hurjaa vauhtia, niiden silmät ovat jo auki ja ne harjoittelevat kovasti kävelemistä, hyppimistä ja karjumista. Ovatkin vaativaista porukkaa ja saivat lepopäivän kunniaksi jälleen pedikyyrin. Olikin niille jo kolmas sellainen käsittely ja taisivat yhä tykätä :P

Tuvassa on lämmintä ja kaikilla kaikki oikein hyvin!Luontoäidillä on välillä kurjia kiemuroita ja lämmin osanottomme 💞


Kuolinsyy: mahalaukun ja ohutsuolen sileälihasten hypertrofia ja tässä patologin lausunto FI MVA Raappavuoren Kiinnipidosta:

1. Pala maksakudosta: Ei spesifisiä muutoksia.
Tilattu kuparivärjäys, mikä on viivästyttänyt vastauksen valmistumista.
Maksasta otetussa kudospalassa todetaan rakenteellisesti normaalia maksakudosta. Sapen staasia tai kuparin kertymistä maksasoluihin ei todeta. Porta-alueet ovat normaalit, samoin sappitiehyet.

2. Mahalaukku: Lihaskerroksen hypertrofiaan viittaavat löydökset.
Näytteenä oli yksi full-thickness kudospala mahalaukun funduslimakalvo-osasta. Näytteessä todettiin rakenteellisesti normaali limakalvo. Sisin (vino) lihaskerros oli voimakkaasti paksuuntunut ja lihassäikeiden sytoplasma oli paikoin hyalinisoitunut (rappeutunut). Uloimmat lhaskerrokset olivat ohuehkot. Näytteissä ei todettu tulehdusmuutoksia.
Mukana oli lisäksi kaksi kudospalaa pyloruslimakalvo-alueelta. Limakalvo oli hyvin atrofinen. Sisin (vino) lihaskerros oli voimakkaasti paksuuntunut ja lihassäikeiden sytoplasma oli paikoin hyalinisoitunut (rappeutunut). Uloimmat lihaskerrokset olivat paksummat kuin fundusalueella, mutta eivät selvästi hypertrofiset. Näytteissä ei todettu tulehdusmuutoksia.
Löydökset ovat tyypillisiä mahalaukun sileälihaksen hypertrofialle. Kysymyksessä on idiopaattinen sileälihaksen hypertrofia, joka on sisäsyntyistä. Sisemmän (vinon) lihaskerroksen paksuuntuminen estää mahalukun normaalin laajentumisen ja aiheuttaa oksentelua. 

3. Ohutsuoli: Kohtalainen lymfoplasmasytäärinen tulehdus sekä lihaskerroksen hypertrofiaan viittaavat löydökset.
Näytteenä oli full-thickness kudospala ohutsuolesta (duodenum). Limakalvossa todettiin kohtalainen lymfoplasmasytäärinen tulehdussoluinfiltraatio, joka ulottui rauhasten alapuolelle. Villukset olivat selvästi normaalia lyhyemmät ja paikoin yhteensulautuneet. Rauhaset olivat pitkät ja hyperplastiset. Imusuonet olivat normaalit. Sisempi lihaskerros oli normaalia paksumpi ja lihassäikeiden sytoplasma oli paikoin hyalinisoitunut (rappeutunut).
Löydökset viittaavat ohutsuolen sileälihaksen hypertrofiaan. Todetut muutokset limakalvossa ovat todennäköisesti seurausta sileälihashypertrofiasta. Suolen seinämän paksuuntuminen johtaa usein suolitukokseen ja se voi johtaa seinämän iskeemiseen nekroosiin, perforaatioon ja vatsakalvontulehdukseen.

Marjukka Anttila, ELT, Diplomate A.C.V.P.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luustotuloksia, silmäpeilausta, Tuomarinkylän KV ja menoa!

Raappavuoren Mieliharmi kävi torstaina luustokuvissa ja jo perjantaina Suomen Kennelliitto lausui kuvat: lonkat B/B, kyynärät 0/0, olkanivel...