Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

maanantai 26. elokuuta 2019

MH-luonnekuvaus - onnea kauniit, komea ja kuvatut!

Suomessa on käytössä kolme erilaista testiä koiran luonteen testaamiseksi. Vanhin on palveluskoirille kehitetty luonnetesti (LT), joka alunperin kehitettiin Ruotsissa testaamaan sotakoirien soveltuvuutta työhönsä. MH (Mentalbeskrivning Hund)-luonnekuvausmenetelmä on kehitetty myös Ruotsissa 1980-luvulla ja testin tarkoituksena on kerätä aineistoa nuoren koiran käyttäytymisestä mahdollisimman standardoidussa ympäristössä ja tämä testi on jokaiselle osallistujalle täysin samanlainen. Luonnetestiä sovelletaan puolestaan rodun ja yksittäisen koiran mukaan. Molemmat testit ovat minulle hyvin tuttuja (talkoissa ja omien koirien kanssa) ja molemmissa testeissä käydään läpi koiran uteliaisuutta, leikkihalua, reaktioita ääniin, yllättävien asioiden kohtaamista ja koiran palautumista eri tilanteista. Kolmantena on Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustarkastus, johon en vielä ole ehtinyt perehtyä. Toki kaikki harrastamiset näyttelyitä myöten antavat paljon viitettä koiran luonteesta. Henkilökohtaisesti olen eniten mieltynyt MH-luonnekuvaukseen, joka kestää noin 45 minuuttia ja kuvauksen aikana koira kiertää läpi 10 eri osiota kahden tuomarin valvonnassa. Koiran ominaisuudet arvostellaan skaalalla 1-5, jossa 1 tarkoittaa matalinta reaktiota ja 5 korkeinta. Mikä arvo on paras eri osioissa, riippuu rotujärjestöjen, kasvattajien tai omistajan tavoitteista ja päätöksistä. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tai väärää tulosta. Luonnekuvaus voidaan keskeyttää joko tuomarin tai ohjaajan toimesta, jos koira paineistuu <- ei palaudu osiosta ja kuvaus keskeytetään myös, jos koira ei tule ohjaajan luokse kahden minuutin aikarajan sisällä suorituksen jälkeen (koira on osioissa irti). Arviointi katsotaan suoritetuksi, kun arviointi on voitu suorittaa loppuun asti ilman keskeytyksiä. Myös keskeytys on aina tulos ja kannattaa selvittää, miksi joku on keskeyttänyt testin: paineistuko koira liikaa, mistä osiosta se ei palautunut tai eikö antautunut omistajalleen kiinni, jota joskus nuoren koiran kanssa voi tapahtua. MH-luonnekuvauksesta löytyy paljon asiaa ja videokuvaa googlettamalla.

Lue lisää koiran luonteen testaamisesta:
Luonnetesti
MH-luonnekuvaus
Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustarkastus

Eilen kurvasin seuraamaan Hausjärvelle Bernhardinkoirayhdistys ry:n järjestämää MH-luonnekuvausta, jossa kuvaajina toimivat Anu Haapakoski ja Maiju Kautto. Testinohjaajana oli todellinen ammattilainen Timo Mollberg. Erinomaisesti järjestettyyn testiin osallistui kolme kasvattiamme ja olipas mukava päivä ja ihastuttava hellekeli. Iso kiitos mukanaolleille ja paljon onnea upeista tuloksista! Valokuvia tuli napsittua vain sijoitusnartustamme Kuperkeikasta, sillä kuvausvehje oli videointihommissa Känkkäränkän ja Könsikkään aikana enkä saa ladattua pitkiä videoita tähän puhelimesta. Harmittavasti Känkkäränkän kohdalla videointi ilmoittaa, että video ei ole käytössä. Ehkäpä joku päivä on enemmän aikaa paneutua videointiongelmiin ja saisin ne ladattua tänne myös muistoihin. Sain vähän aikaa sitten kyseiseen MH-luonnekuvaukseen kolme paikkaa ja mietin hetken, keitä kasvateistamme sinne pyydän. Hyvin sopi aikataulu Paulalle, Hannalle ja Marjolle ja päätin sitten jättää Akan tästä tilaisuudesta pois, sillä tiedän ronklaavani omien menojeni mukaan yhden paikan joskus jostakin ilman puhelurumbaa usealle taholle. Tosi on, että MH-luonnekuvauspaikat täyttyvät nopeasti ja etusijalla on kuitenkin aina järjestävän tahon jäsenet, mutta sitkeys palkitaan.

Muokattu: Tänään 16.9. on ollut aikaa paneutua paremmin taannoin kuvattuihin videoihin ja ovat esillä täällä oikeilla kohdillaan, kiitos Paulalle ja Jaakolle videoinneista!

MH-luonnekuvauksen osiot ja arviointi

Raappavuoren Kuperkeikka

Raappavuoren Kuperkeikan MH-luonnekuvaus videoituna

Raappavuoren Känkkäränkkä
muisti muutaman viikon takaisen oman kodin tuhoutumisen tulipalossa

Raappavuoren Könsikäs

Raappavuoren Könsikkään videot:
MH-luonnekuvaus
loppulausuntoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokeri 6 v!

Jokeri, FI MVA BALTJW-15 Jettyspoof`s Peace Loven` Harmony täytti tänään kuusi vuotta! Minä vähän enemmän Olemme jo toukokuun lop...