Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Inhimillinen koira ja kiinnipidosta - kevättä rinnassa!

Ihmisen suurin tekemä vääryys on koiraa kohtaan sen inhimillistäminen. Koira elää hetkessä eikä se muistele menneitä tai murehdi tulevia (ihmisenkin pitäisi osata tarttua hetkeen!). Rajat, rutiinit, selkeät ja johdonmukaiset käskyt ilman hössötystä tekevät koirasta tasapainoisen kaverin. Kyllä se kaverina ja kumppanina saa olla, muttei pidä unohtaa, että se on eläin omine tarpeineen ja vietteineen - sellaisen unohtaminen olisi kovin väärin sitä kohtaan. Ihmiseltä se kaipaa turvaa, huolenpitoa ja ohjaamista oikeaan, välillä napakoinkin ottein. 1,5-vuotias Diiva (syrrani koira) elää inhimillisestä ulkonäöstään huolimatta tyytyväistä koiranelämää murkkuneidon menoineen ja koiramaisine kujeineen, mainio otus!


Luettavaksi vielä yksi juttu, vaikka voipi tympiä, mutta! - Se ei vaan rakasta silleen ihmistä kuin ehkä toivoisi

No sellaista se on ja tämä pettymys? kannattaa kääntää hyvään koulutukseen, sillä aina on enemmän iloa koulutetusta ja fiksusta kaverista kuin kouluttamattomasta ja hetkittäin hyvinkin yllätyksellisesti käyttäytyvästä otuksesta. Nuoren ja uhmakkaan koiran kanssa noloilta tilanteilta ei voi välttyä, mutta kukaan ei varmaan vanhemman koiran kanssa jatkuvasti nolostellen tohdi kulkea? Panostakaa siis koulutukseen ja hyviin tapoihin!

Kennelliiton sivulta suoraan kopioituna ja joka kevät tästä pitääkin muistuttaa:

"Suomen Kennelliitto haluaa muistuttaa, että metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Koirien kiinnipito tuo turvan luonnoneläimille niiden herkän lisääntymisajan aikana. Myös kiinnipitoajan ulkopuolella koiran irtipitoon on oltava maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. Metsästyslain lisäksi koiranomistajia koskee 1.10.2003 voimaan tullut järjestyslaki. Järjestyslain mukaan koirat on pidettävä taajamassa kytkettyinä. Koiran vapaana pitäminen on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Koiran tulee näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Järjestyslakiin nojaten koiran ulkoiluttaminen on kiellettyä yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla, urheilukentällä, kuntopolulla, lasten leikkipaikaksi varatulla alueella tai toriaikana torilla, jollei koiran vieminen näihin paikkoihin ole erikseen sallittu."

Joo, noista irti- ja kiinnipidoista on ollut sellaista seurausta, että koirathan niistä ovat kärsineet. Tai ainakaan en vielä ole kuullut, että ihmisille olisi myrkkysyöttejä jaettu... 

Urakointi metsissä on jo alkanut. Linnut hakevat kiivaasti reviiritilaa lauleskellen ja olen nähnyt jo riijaavia pareja niin lintu- kuin oravamaailmassakin. Kevättä näyttää olevan jokaisella eläväisellä rinnassa, tuvassakin, sillä Reetiä kuumentaa jo ja eiköhän tuo Sökökin ala lämpenemään. Tai parempi lämmetäkin, sillä maanantainahan se riijuureissulle lähtee, jollei nyt jotain erikoista tuossa juoksunkehityksessä tule huomattua. Meidän pihallakin on vissiin lemmenpuuhia harrasteltu, kun huomasin sinitiaispariskunnan kantavan nokassaan risuja pihakaivomme kattorakennelmiin. Nähtäväksi jää, pesivätkö siinä ihan oikeasti.

Olen yrittänyt seurata MM-kisoja ja menee puolisilmäseurailuksi. Eihän tuolta mitään ole Suomelle tulossa, kun keliolosuhteet ja vehkeetkin ovat kuuleman mukaan ihan omituiset? Tässä kisahuumassa on todellakin touhuttava muuta, ettei tule mieltänsä isommin pahoitettua. Perjantai-iltana käyn pitämässä näyttelytreenit Renkomäen hallilla ja lauantaiaamuna suunnistan kohti Nurmijärveä SuKoKan kasvattajapäiville, jossa erinomaista tietopakettia luvassa mm. käytännön jalostusvalinnoista, terveempien koirien kasvatuksesta, kasvatuksen juridiikasta ja verotuksesta sekä sopimusasioista. Sunnuntaina pidän lepopäivän ja maanantaina kurvataan kohti antoisaa reissua (siis oletan, että reissu on antoisa... peukut pystyyn!). Hauskaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

Rauhasta laitan vielä kuvan eikä tuo kovin pöllämystynyt ole vaikka ilman Allua eleleekin. Liihottelee ympäri tupaa laskeutuen välillä jonkun koiran selkään tai kattotuulettimeen, ruoka-aikana tulee taatusti norkoamaan pöydän ääreen


Ja sellainen huomio, että jos et noteeraa STOP-merkkiä poliisin mielestä kunnolla, niin se maksaa 108 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paljon onnea 2-vuotiaille ja kahden sertin reissu Valgaan!

Paljon onnittelurapsutuksia huomenna 2 vuotta täyttäville Artulle, Billylle, Kurkolle, Laikalle, Okolle, Hetalle, Stellalle ja meidän Ässäll...