Omia tyttöjä

Omia tyttöjä
Reeti ja Sökö

perjantai 1. helmikuuta 2013

Pennut 4 viikkoa ja ABC-tietoutta?

Ensin pitää päivittää vähän linnuista Ruokintapaikalla ulkona meillä vierailee mustarastaita, varpusia, talitinttejä, sinitiaisia ja harakoita, sisällä kujertaa Allu ja Rauha, joka onkin kesyyntynyt vauhdilla ja osoittautunut röyhkeäksi ja näppäräksi kyyhkysentekeleeksi. Se ruokailee aktiivisesti pöydän antimilla tai ainakin yritys on kova, suosittelen suojaamaan omat eväät, jos nuo linnut sattuvat olemaan vapaana meillä käydessänne. Eräänä päivänä bongasin sen pentulasta, utelias otus on ja äänet houkuttelivat? Tai se hoksasi, että kaikki ihmisetkin ovat siellä. Eihän siinä mitään, käyköön vaan ihastelemassa pentuja, mutta kun tuo IrmaEpeliina ei vielä oikein ymmärrä lintujen "kuuluvan kalustoon", niin meinasipa hätä yllättää. Siinä toinen rapsutteli Irman rauhalliseksi ja toinen jahtasi Rauhan häkin turviin (siis Jouni ja minä), joten kyllä meillä näitä iloisia pilkahduksia ja hetkittäin hikisiäkin hetkiä riittää.

Pennut saavuttivat tänään neljän viikon iän ja eilen pannoitimme Veeran kanssa pennut. Pojilla on siniset pannat ja tytöillä "tyttöväriset" (vanhanaikainen kun olen!) - tähän vähän tunnelmakuvia tältä aamulta, lisää tulee napsittua viikonlopun aikana kuvat-kansioon


Ruokaharjoittelut ovat muuttuneet jo ahkeriksi mahantäyttöhetkiksi vaikka alkuviikosta ruukasivat mieluummin lukea lattialle levitettyjä sanomalehtiä kuin syödä ns. oikeaa muonaa. Niillä on jo kovasti intoa ja uteliaisuutta touhuta kaikenlaista! Sanomalehdillä on mukava suditella ja niitten vaihtaminen onkin aina niille kovin mukava juttu - tykkäävät rapinasta ja kilvan jo levittävät niitä kaverina ympäriinsä (selvästi tulevia pikkuapulaisia, jotka tarttuvat joka toimeen!). Sisarten kanssa painitaan jo ihan kuin isot koirat konsanaan ja suu aina auki ampaisevat uusiin juttuihin, olipa se sitten vaikka lehden värikäs kuva, ruttu alusessa, ihmisen varvas tai oikeastaan ihan koko ihminen -  hampaat tuntuvat (välillä jo kipakastikin!). Pennut ovat kasvaneet tasaisesti (PAKSUJA!), liikkuvat hyvin ja ovat kovin äänekkäitäkin eli kaikki siis pentulassa hyvin. Ihanat, mainiot "vuotovikaiset sotkusankarini!" (anteeksi runosuoneni tässä kohtaa, mutta tuo on ihan täyttä totta hetkittäin ;)  - vastahan ne harjoittelevat asioitaan ja kaikkea, siis ihan kaikkea pitää ainakin kerran maistella).

Pentulan touhuja ovat seuranneet perheen muutkin koirat ja Sökö on levittänyt tuvan puolelle koko lelukokoelmansa valmiiksi, nakelleeko oma huimuus vai ajatteleeko aidosti pentujen tulevaa viihtyvyyttä pentulan ulkopuolella? Sökö on aina valmis rientämään pentulaan hätiin, kun ääniä kuuluu, mutta vielä sinne pääsyä on rajoitettu. Reeti on pennuista aivan haltioissaan, sen parta heiluu, sen häntä heiluu, se koko koira heiluu, kun pääsee pentuja haistelemaan tai seuraamaan niitten touhuja, odottaa sekin selvästi pikkukavereitten kasvamista vähän isommaksi, jotta tätitouhuun pääsee kunnolla paneutumaan. Hertta käy pennut tarkistamassa hetkittäin mummokoiran arvioivalla katseella ja hyväksyvästi on pentulan ovella tuhahtanut, mutta on se mielissään, paljon kertoisi kokemuksistaan ja ajatuksistaan, hyvää kertoisi olemuksesta päätellen.

Emä voi hyvin ja hoitaa jälkikasvuaan tunnollisesti imettäen niitä useita kertoja päivässä, mutta ei toimi enää pelkkänä ruokatiskinä tai siivoajana vaan seurustelee pentulassa pikkusipityksistä nautiskellen ja pentujaan sukien, ehkäpä jo elämänohjeitakin jaellen.

Kevennykseksi Oudon rannan hiekka-blogin kirjoittajalta tekstiä loppuun (linkki blogiin kotisivuillani) - lähden jatkamaan päivääni pentulaan! Vienoja tuoksuja, lisääntyvää epäsiisteyttä, mutta erinomaisen mukavia hetkiä ihastuttavassa seurassa - mainioita kakaroita! Ja kukapa ei lämpenisi kahdeksan silmäparin luottavaiselle ihailulle ja nauttisi näitten seurasta! Teille toivottelen oikein hauskaa viikonloppua!

Mitä koirakirjoissa ei kerrota, osa 2 – harmien ja hajuhaittojen ABC

A niinkuin anaalirauhaset. Koirilla on peräaukon molemmin puolin rauhaset, jotka saattavat tukkeutua ja alkaa haista. Ne pitää tyhjentää käsin. Toimenpiteeseen on syytä varustautua kumihanskoilla. Erite löyhkää mädälle sillille. Tarvitseeko enempää sanoakaan?
B niinkuin BARF, jota ei kannata kokeilla kerrostalossa, ellei halua löytää rasvaisia broilerinroippeita matosta ja luita sohvasta. Haisee. Toinen vahva kandidaatti B-kirjaimelle ovat biohajoavat kakkapussit, joilla on ikävä taipumus biohajota turhan aikaisin.
C niinkuin Canikur ja muut oikeasti tehottomat ripulilääkkeet. Jotkut koirat ovat melkein aina ripulilla, mutta nekin jotka eivät ole, kehittävät varmasti ripulin viimeistään pitkillä automatkoilla tai silloin, kun olet töissä. Ripulipaskan poistaminen karvalankamatosta maksaa mattopesulassa kuudestakympistä ylöspäin.
D niinkuin debaakkeli. Enemmän tai vähemmän kiihtynyt mielipiteenvaihto, joka yleensä seuraa muita listalla mainittuja asioita. Debaakkeliin voivat osallistua perheenjäsenet, vastaantulijat, mielipidepalstojen kirjoittajat, toiset koiranomistajat ja tuntemattomat mummot.
E niinkuin esinahan tulehdus. Uroskoirien omistajille saattaa napsahtaa tällainen nakki (no pun intended), koska koirien esinahan alle kehittyy helposti tulehduksia. Esinahan tulehduksen tunnistaa siitä, että siittimen päästä valuu vihertävää, etovan hajuista eritettä. Tulehdusta hoidetaan tavalla, joka muistuttaa asiaan vihkiytymättömien ihmisten mielestä kovasti koiran runk… masturboimista. Toimenpiteestä ei ikinä ole kuvia koirakirjoissa.
F niinkuin furunkuloosi. Sitkeä tassutulehdus, joka aiheuttaa koirien tassuihin (tai pahimmassa mahdollisessa skenaariossa vaikkapa peräaukkoon) rakkuloita ja haavaumia. Ihme kyllä tämä vaiva ei aiheuta hajuhaittoja, mutta lääkkeenä käytettävät rasvat leviävät tassuista ympäri kämppää.
G niinkuin gyproc-levy, josta energisimmät koirayksilöt syövät työpäivän aikana itsensä läpi naapurin puolelle ja aiheuttavat debaakkelin.
H niinkuin helminauhapaska. Ruohoa, narua tai extreme-tapauksissa sukkahousuja syötyään koira paskantaa katkeamatonta ketjua, jossa pökäleet ovat helminauhan lailla kiinni toisissaan. Luonnollisesti ketju jää roikkumaan koiran perseestä, koira saa hepulin ja paska kulkeutuu kaikkialle. Tämä tapahtuu usein julkisella paikalla, ja ketju pitää tietenkin poistaa käsin. Fiksu omistaja pitää mukanaan ylimääräistä kakkapussia poisto-operaatiota varten. H tarkoittaa myös halitoosia eli kalmalle löyhkäävää hengitystä, jolla moni koira sulostuttaa huoneilmaa. Katso myös kohta I.
I niinkuin ilmavaivat. Geneven sopimus kieltää kaasuaseet, ja vireillä onkin useita oikeusjuttuja siitä, koskeeko kielto myös koirien pitämistä ihmisasunnoissa.
J niinkuin juoksuaika. Kaksi kertaa vuodessa narttukoiran omistajat joutuvat katselemaan koiransa takapäähän kiinnittynyttä turvonnutta donitsia. Verta on joka paikassa. Kuten niin moniin muihinkin listan kohtiin, tähänkin liittyy hajuhaittojen uhka.
K niinkuin kuola. Muita kandidaatteja ovat karvat, joita on joka paikassa, sekä kusi (katso V – virtsa).
L niinkuin latu. Joka saamarin niemi, notko ja saarelma vedetään Suomessa laduiksi heti tilaisuuden tullen, eikä sinne enää sen jälkeen ole koirakoilla asiaa. Vapaana olevilla koirilla on ikävä tapa löytää tiensä ladulle vaikka umpimetsästä ja käydä siellä paskalla, josta usein seuraa debaakkeli. Hiihtäjät ja koiranomistajat eivät yleensä tule toimeen keskenään, paitsi että molemmat ryhmät halveksivat koirahiihtäjiä.
M niinkuin mattopesulan alennukset. Vinkki kaikille uusille koira ja karvalankamatto -yhdistelmän omistajille: kannattaa kysyä pesulasta könttäalennusta heti, kun pentu tulee kotiin. Muita vaihtoehtoja: molo, jonka vuoksi uroskoirista on usein hankala löytää soveliaita kuvia joulukortteihin, tai madot, joiden potentiaalista enemmän kohdassa sisäloiset.
N niinkuin nylkytys. Uroskoirat nyt vain ovat ällöttävämpiä kuin nartut. Tuttavaperheen kääpipinseriltä piti takavarikoida sille vartavasten annettu panotyyny, kun koira nylkytti hullunkiilto silmissä vehkeensä vereslihalle. Tähän liittyy myös vaihtoehtoinen S-kirjain eli siemenneste väärissä paikoissa kuten sohvissa ja matoissa, mutta asiasta harvoin keskustellaan sivistyneessä seurassa.
O niinkuin oksennus. Sitä riittää, ja kuten useimmat listan asiat, se haisee. Tutustu myös oksennuksen ja matojen yhdistelmään kohdassa S – sisäloiset.
P niinkuin paska. Ehtymätön luonnonvara. Haisee. Kahden koiranomistajan keskustelu kääntyy vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin paskaan: minkä väristä, kuinka kiinteää, koska sitä viimeksi tuli ja minkä verran. Paska herättää kuitenkin kiihtymystä paitsi yleisönosastoilla keväisin niin myös koiranomistajissa silloin, kun metsästä löytyy paskaa, joka ei olekaan omaa tuotantoa. Esimerkiksi raksamiehen paska on monien koirien mielestä kerrassaan voittamaton gourmet-herkku. Talvisin raksamiehen paskan korvaa hiihtäjän paska. Jos koira syö kumpaakaan, seuraa yleensä debaakkeli. P voi myös tarkoittaa punkkia, joiden takia ei kannata nukkua kesäisin koiran kanssa samassa sängyssä, tai paskatanssia, joka on eräänlainen koiran nopeatempoinen rituaalitanssi, joka edeltää ulostamista.
Q niinkuin quart. Tilavuusyksikkö=1,136 litraa, joka on minimimäärä oksennusta tai löysää, limaista ulostetta matolla silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Matosta ohi menneen eritteen määrä on aina enintään neljännesquart. (Q-kirjainta ehdotti terhi.)
R niinkuin ruskaa pakkasella. Ns. ruskaa pakkasella -tilanne syntyy, kun koirankakkapussissa on reikä, jota omistaja ei ole huomannut ajoissa, tai omistaja on erehtynyt käyttämään biohajoavaa pussia. Bubbling under: rapa, jota pitkäkarvaiset koirat kantavat sisään kilokaupalla, sekä ruvet, joita etenkin vinttikoirilla on jatkuvasti.
S niinkuin sisäloiset. Mikään ei kohota iloisen perhejuhlan tunnelmaa enempää kuin yllättäen matolle oksennettu vyyhti eläviä, vääntelehtiviä heisimatoja.
T niinkuin turpakäräjät. Debaakkelin äärimmäinen muoto. Vaihtoehtoisia valintoja: T niinkuin tiputtelu (ei kannata edes kysyä), T niinkuin tulehdus, T niinkuin täystuho.
U niinkuin uloste. Koska ulostetta on jo käsitelty, U voi tarkoittaa myös ummetusta, jonka kotihoitoon tarvitaan joskus kumihanskat ja rohkeata mielenlaatua.
V niinkuin virtsa. Riittoisaa ja haisevaa. Tästä on ihan oma blogikirjoituskin. V tarkoittaa teemaan sopivasti myös virtsankarkailua (steriloitujen narttujen ja vanhojen koirien vaiva).
Y niinkuin yskös. Moni koiraton ei uskokaan, mitä kaikkea koirat voivat yskäistä pihalle. Mikään ei herätä koiranomistajaa nopeammin kuin olohuoneesta kuuluva vaimea kakomisen ääni. Ylenanto eli oksennus alkaa tietysti myös Y-kirjaimella.
Zzzzzz niinkuin kovaääninen kuorsaus joka herättää koko huushollin. (Z-kirjaimen keksi Berry.)
Ä niinkuin ÄÄÄÄP!!! Kätevä yleiskielto tilanteisiin, jossa EI! tuntuu liian laimealta. Yleensä käytetään yskösten, väärässä paikassa suoritetun paskatanssin tai övereiden vetämisen keskeyttämiseen.
Ö niinkuin överit. Nimitys tilanteelle, jossa koira on päässyt käsiksi 25 kilon kuivamuonasäkkiin omistajan huomaamatta. Övereistä voi seurata yksi tai useampia tällä listalla mainituista asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luustotuloksia, silmäpeilausta, Tuomarinkylän KV ja menoa!

Raappavuoren Mieliharmi kävi torstaina luustokuvissa ja jo perjantaina Suomen Kennelliitto lausui kuvat: lonkat B/B, kyynärät 0/0, olkanivel...